Sunday, November 27, 2011

Seminggu Sebelum Kimo Pertama

My breast cancer journey!

Saya telah pun bertemu dengan dua orang Pakar Kanser/Oncologist untuk rawatan kimoterapi dan radioterapi iaitu Dr Albert Lim (Gleneagles) dan Dr John Loh (Pantai Bangsar). Disebabkan radioterapi memerlukan saya berulang alik ke hospital setiap hari selama 25 hari, saya memang berharap sangat utk mendapatkan rawatan di hospital yang lebih dekat dengan rumah saya - Gleneagles.

Namun cara konsultasi yang diberikan oleh Dr Albert membuatkan saya tawar hati. Cara penerangannya seperti mau tidak mau. Tidak penuh dengan informasi. Dia malah meminta saya untuk mendapatkan penerangan yang lebih lanjut dari jururawatnya! Huh!! 


Unit Oncology di Gleneagles
Sepertinya indah kabar dari rupa! Opps...

Bertemu dengan Dr John sebaliknya sungguh menyakinkan saya dan suami. Sama seperti Dr Patricia, beliau juga memberi penerangan yang jelas-sejelasnya. *suka*

Cancer Institute di Pantai Bangsar
Sangat selesa!
Rawatan kimoterapi dan radioterapi akan dibuat bilik yang bertulis "Chemo DayCare"

Dan saya memutuskan untuk memulakan kimo pertama pada Sabtu depan (3/12) di bawah Dr. John. Tipu kalau saya katakan tidak takut pada rawatan tersebut. Mungkin disogokkan dengan kesan-kesan sampingan yang bakal saya hadapi seperti kelesuan, kepanasan, muntah, mual dan loya, sembelit, bibir pecah, ulser mulut dan terutamanya rambut gugur!

Kepala botak??!! Oh no!!! Bagaimana hendak keluar rumah? Menggunakan skaf? Tudung? Rambut Palsu? Sebagai persediaan, saya telah pun membeli anak tudung. Rambut akan mula gugur pada minggu kedua setelah kimo pertama. Saya tidak mau anak-anak terkejut atau takut pada saya! Hmm..


saya ber-anak tudung!
Ada macam muka orang sakit?
Sejak kebelakangan ini saya banyak membaca pengalaman orang yang pernah menjalani kimo supaya saya lebih bersedia dengan apa yang bakal dilalui seminggu daripada sekarang. Saya tiada pilihan lain selain pasrah dan terus positif mengharungi hari-hari yang mendatang. Insya-Allah saya dapat mengharungi  ujian ini.

Semalam ('kemarin' kalau orang Sabah bilang), saya telah pun selamat menjalani pembedahan kecil untuk memasukkan chemo port di dada saya, seperti yang dicadangkan oleh Dr Patricia. Pembedahan kecil yang hanya memakan masa setengah jam sahaja dan tidak perlu bermalam di hospital.

Pendaftaran dibuat jam 7 pagi. Pembedahan (bius penuh) jam 8.30 pagi. Saya mula sedar pada jam 10 pagi. Pemeriksaan jantung dibuat pada jam 12 tengahari untuk memastikan tiada sebarang masalah. Saya kemudiannya dibenarkan pulang pada jam 3 petang!

Dengan chemo port, akan memudahkan proses kimo. Saya tidak akan sengsara menanggung kesakitan dicucuk jarum pada urat tangan.

Doktor memaklumkan jarum tidak boleh dicucuk pada urat yang sama pada setiap sesi kimo. Urat yang telah dicucuk akan tersumbat dan mengambil masa sehingga 3 bulan untuk sembuh. Makanya, percubaan utk mencari urat lain kadang kala sehingga tusukan jarum ke 7 utk  mendapat urat yang betul, tidak kah sakit kamu rasa?


Sangat tidak suka bila dicucuk dengan IV!

Sebaliknya, jarum akan dicucuk pada chemo port. Memudahkan dan mempercepatkan proses dan mengurangkan kesakitan pada tangan.

Area di mana chemo port iu ditanam akan tegang dan tidak begitu selesa ketika ini. Hmm..

Sehingga ke hari ini (sejak dimaklumkan tentang sakit ini), saya masih meneruskan aktiviti harian seperti biasa. Tidak ada apa yang harus saya tangisi kecuali ketika menerima berita tersebut dan juga utk beberapa jam yang pertama agak tertekan. Selebihnya sehingga ke hari ini, saya tetap seperti biasa.  Lagipun saya tidak merasa sakit yang amat.

Ketika tiub masih melekat di badan, saya masih bebas bergerak ke mana-mana. Saya ke fun fair dengan keluarga saya. Saya bershopping barang rumah. Saya lepak dengan kawan saya di Old Town White Coffee. Hehehee... Saya sangat ok ba!!! Yes, I mean it! ^_^

Ok.. sambung lagi..

Salam Maal Hijrah semua..

Wednesday, November 23, 2011

Wordless Wednesday : Cancer Cure #2

Apricot Kernels
(click for more info)

Thanks to a colleague who has handed me with this.
Am now chewing about 12 kernels per day
besides the sabah snake grass

Psst... Aki.. saya tidak lupa itu broccoli! Hehe.. :)

My breast cancer journey!

Thursday, November 17, 2011

No updates

Hi peoples! Hope you guys are doing well. I'm fine here. :)

Well, as u can see I haven't update my blog since last Friday! *sigh* 

Am having problems with my broadband for the pass few days! Will be back after solved the issue ya.. Nda siok mau blog thru HP. Susah mau upload pics.. Huhu..

Thanks for stoppin' by.. Will blogwalk soon.. ^_^ 

Friday, November 11, 2011

The Report and Follow Ups!

My breast cancer journey!

Ok.. let's continue the previous entry.


Before that, thanks to Cath for the flower sent to my ward! Also, some colleaques and ex-colleague for fruits and Chicken Essence! Some visited me at home too...  So nice of you all.. *hugs*

Yup.. the report is out! *sigh*

Some facts :

* I am actually at Stage 2B (out of 4 stages) and Grade 3 (out of 3 grades)! Gosh.. this one really scared me to hell!! Grade 3 means those cells are spreading very very fast!!

* 3 out of 12 lympnodes has been infected. Hence, full clearance/removal of the lympnodes has been done.

* a test on the woman hormones also resulted positive which means have to be on medicine for 5 years! In other words, not advisable to conceive at least 2 years as it is very risky.

Follow up treatments :

1. 6 cycles of chemotherapy which to be done once every 3 weeks! Will have to be on MC during the chemo. Should be about 4-5 mths MC! Cost involves approx RM5k per cycle (in private hosp).

2. After chemo is radiotheraphy 25 times.. 5mins daily!! Cost involves approx RM8k for all 25x.

3. Then only start with the 5-years-medicine which will cost me approx RM150 per mth.

Well.. have checked with HR if the company is ok with the 1+5months MC.. Sendiri mau ingat la kan!! Long mc ba tu!! Silap haribulan kena kasi resign owh!! And I am very speechless when the HR assures me that the company/company insurance will take care of all the costs and I'll be on paid MC for 6 months (approx)!! Syukur Alhamdulillah..

Terhutang budi betul sama my boss!! I am aware that the green light is from my boss! Thanks Datuk!

On other thoughts, I guess my back-for-good plan has to be postponed for couple years! I know it is still too early to plan for anything but I can't help but to think bout this one. I can't just hand over the 'love-letter' to the company after all the helps kan?! Hmm...

Anyway, gonna meet Dr Patricia with the Oncologist on the 19/11. they will then advise further on the chemo. I'm kinda nervous bila fikir psl tu chemo.

I was told that I will be very weak for 3-4 days after the chemo jap.. Hair loss is the common side effect.. Hmm..

I don't think I have other choice here am I?! So yeah.. I really hope that I have all the strength, mentally and physically to go for the chemo! InsyaAllah..

Till then.. you all take care ya.. have a great weekend!

Pssttt... today is 11.11.11!! What a nice number! Any special agenda for today? ^_^

Wednesday, November 09, 2011

Wordless Wednesday - Cancer Cure

My breast cancer journey!

Sabah Snake Grass / Pokok Belalai Gajah

Bought the plant @ RM10 at Jelebu, Seremban

In my case, am chewing approx 30pcs of the leaves daily! *sigh*


Psst.. for those in Sabah.. di sana senang cari ni tumbuhan!

Monday, November 07, 2011

On CONFINEMENT

My breast cancer journey!

Oppsss.. lebih kurang macam itu la yang saya rasa sekarang ini!

Hi all!! How are you?? Hope you all are doing well..

Well, as you all know.. the operation went well on last Tuesday! Operation to remove lumps and lymp nodes which have been affected too! 

31.10.11

8.30pm - admission at Hospital Pantai Bangsar (Ward D336)

12.00am - start fasting

1.11.11 (nice date huh!)

7.00am - getting ready for operation - in blue gown!


The blue operation-gown!

7.15am - a jap on the b@tt!!

7.30am - send to OT. Start mamai sudah sini. Seram betul bila kena letak betul2 di bawah lampu bulat dalam OT! And the last thing I could recall is that the doc is giving me a jap on my left arm! Ubat bius yang buat saya pengsan for more than 3 hours!

10.50am - mula sedar! dapat rasa ngilu di bahagian breast. cuba buka mata yg berat and was trying to read the wall clock few times! I was at the ICU, for their monitoring purposes. I was then send back to my bed.

Before the nurse is going to leave me, dalam keadaan yang tersangat mamai, saya minta tolong the nurse untuk kasi keluar hp saya dari dalam laci yg berkunci di tepi katil.

I need to inform hubby/family that I'm back to my bed! I know they have been waiting for my call.

Mom woke me up softly when they arrived. My kids were there too. Rayyan looking at me weirdly. He also refused Ryanna to sit at the bed as if he doesn't want Ryanna to disturb me! Hubby and mom take turn to feed me with porridge. I'm so touched! 


The mamai face yang kelaparan! Abis licin itu porridge! Hee..


I only feel better and stable in the evening as I already able to go to the toilet on my own!

I was finally discharged on Thursday with a tube hanging underneath the armpit! *sigh*


The tubes!!

"Ba.. Sudah2 la ko tu.. Malam sdh ni.. Sudah2 la tu shopping!" hubby is teasing me as I have to carry the tube-bag 24hours!! Cisss...

Oh ya.. was given one month MC!!

By the way, I'm ok.. no pain.. only kinda numb on the right arms due to the removal of lymp nodes.. can't wait to remove this tube! I look really sick with the tube!! Huh!!

To be continued..

Salam AidilAdha and Happy Holiday to all of you.. ^_^