Thursday, April 25, 2013

Semut ke hama??


Kebelakangan ni, my mom selalu complaint.. my mom and the kids selalu sgt kena ‘gigit’ semut api. My mom sebut semut pedas. Duduk la kat lantai ke.. sofa ke.. cepat je kena serang semut.

Mula2 tu, aku anggap benda ni common la. Rumah ada budak2. Budak2 ni tau la kan.. specially my daughter.. kadang2 tu kalau tangan kotor, dipegang juga sofa, lantai, dinding, benda2, baju malah rambut dan muka. Haihhh la anak… My son disiplin and pembersih sikit. Kalau tangan kotor, dia mesti cepat2 gi basuh tangan. Good boy betul kan..

Sambung balik part my daughter. So, bila benda2 yg dia pegang tu kotor or kena manis, cepat la semut datang kann… so, common la kann..

Tapi, yg musykil tu.. sebelum ni takde pula mak komplen. Kebelakangan ni je kes mcm makin serius. Kesian tengok kesan ‘gigit’ semut pada badan anak2.. merah2 & bengkak..

Me and mom suspect bukan semut punya kerja ni.. tapi hama! Bila google tadi.. macam2 la pula hama. Hama tilam la (bedbugs).. hama habuk la (dustmites).. alahaiii..

bedbug

Me and mom suspect lagii… dah suspect macam2 dah.. hahahah… rasa nya la kan.. hama tu dari sofa kot. Sofa dah koyak rabak sebab anak2 rajin je 'exercise' kat sofa! Pdhal baru 1 thn beli! Nak ckp sofa murah.. takde la murah sgt.. Hmm... Nampaknya mmg kena tukar sofa baru la thn ni.

Tengah consider nak panggil pest control dtg rmh.. kawan2 ada cadangan petua2 bernas utk men-nyahkan hama2 dlm rmh? Share sikit... 

13 comments:

  1. cuba ko jemur sofa ko d luar kena panas..bagi itu hama mati... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sofa sdh koyak robak.. teda hati mau jemur. hhahahaah

      Delete
  2. menatang ni hama kot... tapi mmg boleh menggatalkan badan.. sembur febreez lah.. antibacterial.. amacam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. idea bernas gak tu.. harus dicuba.. thanks.. :)

      Delete
  3. Saya ingat bedbugs only appear in tilam, sofa pun dia ada. Bahaya nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i think sbb tu sofa pnya span d dlm sdh lama ba.. huhuhu

      Delete
  4. sedut dengan vacuum berkesan tak ek..jemur tu lagi bagus rasanya :)

    ReplyDelete
  5. Kasi jemur bah. Old mama stail. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sdh kuyak rabak ba tu sofa sis.. jd teda hati la mau jemur.. hihihih

      Delete
  6. Sia rasa kami punya tilam, sofa, semua2lah pun berhama sudah jga kali tu. eee...kin takut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sia mau tukar tilam and beli bantal baru ni tau... lama nda tukar.. huhuhu

      Delete
  7. Hi just.
    Ikut petua orang tua2. Kau cari tu daun durian belanda..kau letak di tempat2 yg ada hama. Cthnya kalau ditilam..letak bawah tilam atau tepi2 cadar..insyaAllah berkesan. Dulu pernah mengalami. Sadis oo benda ni hisap darah tau..lepas tanya my mum dia hhntar tu daun by pos hehe sebab time tu nda dpt cari disini. Lepas 2 minggu hilang terus. Tapi try jalah maybe ok. Kalau x ok nasib kau la tu..hehe kena cari pest control.

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p