Friday, June 07, 2013

MEDAN : SHOPPING STUFF & TRAVEL EXPENSES

OK... semua sdh tidak sabar mau tingu apa yg saya pajak dari Medan kan...

Hasil borongan di PATEN
Ada baaaannyakkk jenis tp I bought 3 types only. 2 packets each.
Rp20,000/packet (RM6++)

Lapis Legit Rp75,000/box (RM23++)
Pak Adam order siap2 minta kedai hntr terus p airport
Bika Ambon pun famous juga di Medan, tp saya tidak beli

Mmm.. this one... sepatutnya kami order Amanda Brownies.
Tapi, apa ni???!! Just a normal choc cake!! Haiya!!! Sdh la rasa pun biasa2 ja!!
Rp60,000 (RM18++)

1. Tee for  mom. Beli di Kg Ambarita Rp20,000 (RM6++) Murah kan?? Menyesal!!
2. Tee for kids. Beli di Pajak Ikan. Rp30,000/set (RM9++)
3. Tee for hubby, bro and myself. Beli di Pajak Ikan.
Harga tee ikut size. Rp35,000/pc (RM10++) for M & L. XL @ Rp40,000 (RM12++)
Harga tee ikut kualiti juga. Yg saya beli kain cotton. 

Telekung & kain pelikat tu beli di Pajak Ikan
1. Telekung Rp90,000 (RM28++)
2. Kain pelikat Rp40,000 (RM12++)

FM mana boleh lupa!

1. FM rubber. Beli di Kg Ambarita, Sipiso-Piso Waterfall & Berastagi.
Harga standard Rp10,000/pc (RM3++).
Yg di Berastagi dapat harga Rp8,500/pc (RM2++) sbb beli bnyk - share beli.
Ada member dapat harga RM5 for 2 pcs di Kg Ambarita.

2. FM - low quality - ringan - beli di Pajak Ikan.
Rp150,000 for 2 packets of 10pcs each. 3 org share beli.
So Rp50,000 (RM15++) per person. Sorang dpt 6-7pcs.

Actually, plan beli keychain. Tp mostly keychain berasaskan kayu. Ada terbaca entry blogger yg tidak menggalakkan kita beli anything berasaskan kayu atas unsur2 mistik. So, no keychain!

So that's all! Actually, tidak juga banyak yg dipajak kannn..

Total damage cost for Medan Trip :

Credits to Diana Teo for the travel expenses table idea.

Overall, I did an excellent budget. No over spending! Yg bikin lari bajet, foods. I only budgeted RM10/meal. Tapi, still ok la sbb we had maggie for 2 dinners. So, still tidak lari bajet la. Some listed items yg tidak terbeli kena ganti sama barang lain. Hihihihi.. I changed RM400 to get Rupiah 1,270,000. 1 juta okeh! As you can see above... I spent every single rupiah. Owh.. I did bring back some rupiah-coins tho'. *wink*

One more thing, pls get ready your currency table for easy ref!

Siap laminate ok! Hahahah!

Happy traveling and shopping!! *wink*

22 comments:

  1. wah thanks for sharing this. FM juga lah haha.. Punya detail ni infos. and itu choc cake RM18?.. mahal nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time tu guide kami ambil order.. sy pun lupa ref harga brownies. skali sy cek blk kan dlm less than rm10 ja tu.. kalau betul2 brownies yg rm18 tu tepa jg... hmm.. Oh FM tatapss! :D

      Delete
  2. unsur2 mistik?..yaii bikin takut tu Just..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya stel.. sbb tu area keras. semangat dorang takut teikut di kayu.. err.. ntah betul ka nda apa yg sy ckp ni...

      Delete
  3. FM tu tatap dalam list ko. Hehe. Wah, tu Tee for your mom betul-betul murah owh. Ok juga kualiti dia?
    Uiks, sa pun mau pinjam pakai tu expenses table in future. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tatapss sis! My mom pnya tee, kain dia ok sis. tu la sia bilang menyesal nda shopping tee di sana samosir.. ahahaha.. pinjam ja sis! :D

      Delete
  4. wow thqnks you Jus bukan main bagus kau punya info nih bulilah sia ikut kau punya tips nih lain kali bila sa mau pi medan wt my parents nanti :) thanks for sharing your beautiful photos and experience kio :)

    ReplyDelete
  5. hi Just,

    it's an awesome budgeting. i should've suggested that to my family when they were goin to Bandung a month ago. they ran out of budget there. haha. have a great time. ;)

    with love,
    Aemy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Aemy! budgetting is the most important thing when one is travelling ba kan?! Can't imagine if i run of budget owhh!

      Delete
  6. hi sis..ala bikin jeles oh tingu tu FMs :)

    ReplyDelete
  7. wah just....jauh sudah tu langkah tau,hihihi

    ReplyDelete
  8. Lama tidak lawat Just punya blog, terus nampak nama saya. Bangga betul! Anyway, I glad that my travel expenses table help. Medan is also one in my travel list. Banyak yah makanan yang dibeli. Can makan during tea time. =D

    ReplyDelete
  9. excellent budget table :).. i'm always do the budgeting before travel.. end up not following the budget.. follow my heart :)))

    ReplyDelete
  10. excellent sharing.. TQ.. :) banyak sangat reference + tips from ur blog.. will be going to medan next week.. :)

    ReplyDelete
  11. Teman saya yang dari Dubai selalu terkesan dengan telekung dari Indonesia. Setiap kembali ke Dubai dia selalu membawa oleh-oleh telekung dr Indonesia. Telekung Indonesia itu
    Telekung Cantik katanya.

    ReplyDelete

  12. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  13. terima kasih informasinya

    Salam Hangat dari kami dompet kulit dan ikat pinggang kulit

    ReplyDelete
  14. Kat mana nak dapat table currency tu..boleh share?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni kena buat sendiri la.. sbb kena tau rate currency semasa.. buat guna formula excel. huhuhu..

      Delete

You're 'bout to corner... ;p